сряда, 9 септември 2015 г.

Ангел с часовников механизъм - Касандра Клеър

 КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „АДСКИ УСТРОЙСТВА“

Рейтинг:

  Възнамерявах да прочета тази книги и другите две, просто не на този етап. Просто очаквах, че първо ще чета Реликвите на смъртните, а след това тези, въпреки че са предистория на основната поредица. Заинтригувах се благодарение на една приятелка и тя ме посъветва да чета Адски устройства по-късно. Е, надявам се да не са някакъв спойлер, защото до сега не усетих нещо такова.Действието се развива в миналото, което на много пъти забравях. Много трудно свикнах, че това е Лондон през XIX, а не XXI век. Но си е добре описано и смесицата между фантазия и реалност е просто феноменална! Още след като започнах да чета ми стана интересно и можех да завърша книгата още вчера, но поради някои ангажименти, които ми взеха от времето за четене, не можах.
  Относно облика на книгата... корицата е невероятна! Обожавам всички корици с Лондон, защото съм огромен почитател на този град. Харесва ми състареният му вид и мъжът, който обезателно трябва да е Уилям Херондейл. А този ангел навярно е ангелът с часовников механизъм. О, и накрая, самата корица не е гланцирана, а някак матова.. и аз дори не знам как се нарича, но обожавам такива корици. Имам няколко книги с такива и тях харесвам най-много. Смятам, че са дори по-впечатляващи от гладките и лъскави корици на повечето книги.
  Уил Херондейл, образ, който пленява веднага. Той е груб, заядлив и с най-ужасното чувство за хумор, но не защото шегите му не са смешни. Приема всичко като на шега и винаги е готов да отвърне. Самият той е една пълна мистерия и в това е пленяващата му загадка. Кара те да искаш да разбереш повече и докато се осъзнаеш той вече ти е влязъл по кожата. Той е красавец, безспорно, но около него се крие нещо тъмно и загадъчно. Има черна коса и сини очи, една от най-пленителните комбинации. Няма съмнение, че изпитвам симпатии към него, лошите момчета винаги са били в кръвта ми.
  Тереза Грей, създание с неясен произход. Май това я описва най-точно. От самото начало се запитах какво точно искат Сестрите на мрака от нея, но отговорът така и не ми се изясни докато не навлязох съвсем напред в книгата. Самата ѝ способност.. да, рядка е, но е и толкова уникална сама по себе си. Още когато за пръв път срещна Уил очаквах да се развие някаква любовна история, но по-скоро се радвам, че не стана както очаквах. Нейният малък ангел с часовников механизъм на верижка през цялото време ме караше да си мисля, че има отредена някаква ключова роля. Може би е така, но да не съм го усетила. В началото, преди дори още да бях започнала да чета книгата, си мислех, че този Ангел с часовников механизъм е живо същество или поне магическо, най-малко. Е, всъщност не съвсем.
  Историята е много вълнуваща и за един почитател на фентъзи литературата, тази книга е блестяща! Това е втора книга, която чета от Касандра Клеър, въпреки че първата е нейна съвместна работа с друга авторка и няма как да видя истинският ѝ потенциал в нея, но се убедих, че харесвам тази авторка от голяма степен, защото пише основно в любимия ми жанр - фентъзи. В допълнение, имаше доста забавни моменти, на които отвътре ми идваше да се смея. Определено с щипка забавни моменти всичко е по-хубаво!
  Преди всяка глава има някакъв откъс от стих и това ми се струва страхотно. Харесва ми да има такива неща преди главите, интересно е. Също и ми направи впечатление, че издателство Ибис ограждат номера на страницата винаги с нещо, което на мен лично ми допада много. Някак.. различно е и ми харесва да се разнообразя от еднообразното. Както и при заглавието на главите. Приятно е да видиш нещо различно от обичайното и, заради което още повече адмирирам издателството.
  Несъмнено я препоръчвам, защото си заслужава да се прочете. Това е нещо различно от обичайното и точно заради това на мен ми харесва. Ангел с часовников механизъм наистина е книга, която си струва да я прочетеш.
  Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар