понеделник, 30 ноември 2015 г.

Dominus - Том Фокс

Рейтинг:

  Загадъчна от първата до последната страница!
  Видях резюмето на книгата и за какво става въпрос и веднага ме заинтригува. Получих възможността да я прочета от издателство Ибис, за което съм изключително благодарна, защото е наистина много заинтригуваща и интересна.
  Относно дизайна - корицата е много хубава и същата снимка е запазена на няколко страници в книгата където тя е разделена на няколко части, а иначе си има отделно и глави, разбира се. Също ми харесва, че оригиналното заглавие е запазено, заедно със заглавията на частите, които са на италиански. Много харесвам този език и възнамерявам да го изучавам в бъдеще. Преди всяка глава има картинка на свитък с перо като на корицата, което прави книгата още по-привлекателна откъм външността си.
  Обожавам трилъри, заради тяхната магнетичност и мистериозност, която ги съпътства от началото до края. Обичам когато нещо ме държи под напрежение, някаква загадка, която те кара да продължаваш да четеш, типичното „само още една глава“, докато не разбереш всичко, което в повечето случаи означава да стигнеш до края. Харесва ми също, че има много, но кратки глави. Това е за предпочитане пред малко, но дълги, някак се четат по-леко. Основния конфликт е свързан с появяването на "странника" и последвалите след него събития при неизвестни обстоятелства - излекуването на слепи деца, изцеряването на болни от рак... Първото събитие е прохождането на сакатия папа, който от дете има някакъв проблем, който довежда до настоящото му състояние. Книгата ни представя какво се случва зад вратите на Ватикана и тези, които контролират „задкулисно“ случващото се. Мистерията се разкрива съвсем постепенно, с което авторът успява да държи вниманието през цялото време и това е в основата за един трилър. За пръв път чета книга от Том Фокс, но ми хареса начинът му на писане.
  Двамата най-силно очертаващи се персонажи са репортерът Александър Трекио и инспекторката Габриела Фиеро. През цялото време мислех, че между тях ще се зароди нещо, било то и заради общото им минало или взаимните им чувства. Те двамата решават да разберат какво се случва и поемат риска да разберат кой е отговорен за случващото се. Те не се отказват и това им навлича доста проблеми. Никой от двамата дори не е подозирал, че пътищата им ще се пресекат отново, а още повече, че ще бъдат преследвани от хора, които искат да ги премахнат от пътя си, буквално.
  Бях запленена веднага от мистериозността на събитията и тази загадка случваща се във Ватикана. Възхищавам се на смелостта им, защото те се впускат в опасно начинание да разкрият истината и да спасят папа Григорий XVII.
  Лъжите и чудесата се преплитат в едно, като границата между тях е почти неразличима. Dominus е една мистерия, която те държи под напрежение до края, а след това оставя още въпроси след себе си, но имаш чувството, че отговорът им не ти е нужен, защото вътрешно се чувстваш удовлетворен. Наистина я препоръчвам за всеки почитател на този жанр е истински шедьовър!
  Изключително благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар