събота, 9 април 2016 г.

Котката на Далай Лама - Дейвид Мики

Рейтинг:

  Котката на Далай Лама е една изключително ненатоварваща книга, която ми подейства като глътка въздух след двете дебели и изпълнение с действие книги, които прочетох през последните няколко дни. Реших да я прочета просто така, защото ми стана интересно за какво ли ще става въпрос след като се разказва от гледната точка на котката. А е факт, че аз не просто обичам, а обожавам котки! Да, това е една от причините, поради която реших да я прочета. Но наистина би било любопитно ако домашните ни любимци можеха да говорят, какво биха ни казали.
  Друга причина беше корицата, безспорно. Не мога да спра да гледам тази пухкава, сладка, синеока котка, която е застанала така грациозно и величествено в скута на Далай Лама.
  Книгата се чете бързо, защото е мъничка, а и съдържанието ѝ няма за цел да те натоварва кой знае колко. Като цяло в нея се съдържат размислите, вижданията и съжденията на монасите, с които е заобиколено едно малко, бездомно котенце спасено от духовния водач. В началото ми беше малко трудно да чета, защото така ми дожаля за котенцата(може да съм безпристрастна към много неща, но най-много може да ме разчуства една бездомна животинка, особено ако е коте). Зарадвах се когато го взеха от улицата и го приютиха при себе си.
  По-нататък обаче всичко се развива доста добре... най-вече за котката. Тя наистина има доста име както и казва самата тя още в пролога. Най-много ми допадна НСК, т.е. Нейно Светейшество Котката. Тя си живее като истинска царска особа и си има всичко - хубава храна, като сама си открива един ресторант където е почетен гост и получава от най-добрите ястия, уютен дом, всички се отнасят добре с нея, а това е един наистина добър живот.
  Целта на книгата е да ни кара да се научим да се замисляме повече, но не да витаем някъде другаде, а в настоящия момент като например хората, които се хранят в ресторанта, но сякаш изобщо не са там. Тогава защо са отишли да си пият кафето и да дават три долара като могат да го направят и в хотелите си при това безплатно? Също показва и как когато правиш на другите добро се чувстваш щастлив. Действително е така, когато радваш някого било и с нещо малко и незначително, тази радост не може да бъде заменена с никоя друга. Именно затова и Котката на Далай Лама ми се стори една много хубава книга, която всеки би могъл да отдели малко от времето си, за да я прочете. Тя не е фентъзи бестселър или изключителна любовна история, но ни кара да погледнем от друг ъгъл на нещата.
  Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.
"Каквото и да правите или да си мечтаете да правите - започнете го. Смелостта притежава вътре в себе си и гений, и сила, и магия." - Мери Кей Аш

Няма коментари:

Публикуване на коментар