понеделник, 1 юни 2015 г.

The Darkest Night - Gena Showalter

 КНИГА ПЪРВА ОТ ПОРЕДИЦАТА  „LORDS OF THE UNDERWORLD“

Рейтинг:

  Първата книга, чието българско заглавие е „Прокълната нощ“, което за мен не е много правилно, защото думата the darkest се съдържа във всяка от книгите и по тази логика не е логично всяка да е “прокълната“, по-скоро е най-тъмната или най-мрачна. А самата поредица са превели Повелителите на нощта. Е, добре, не знам къде в Lords of the Underworld се съдържа думата нощ. По-скоро е нещо от сорта на Лордовете на подземния свят.
  Корицата ми харесва, по-точно тази пеперуда-татуировка символизираща, че притежава демон. Не знам защо, но английското demon-possessed ми звучи хилядократно по-добре от на български. Пеперудата е някак готина, не изглежда сладникава, а напротив - излъчва мистериозност и сила.
  Но относно книгата. Тя като че ли ми е най-любима от цялата поредица. Разказва се за дванадесет безсмъртни воина прокълнати да пазят в себе си демоните от кутията на Пандора. До тук със спойлера. Иначе имам цял абзац разказващ за историята на тяхното „прокълнаване“, но предпочитам да го спестя и ако някой пожелае да чете поредицата сам да научи всички подробности.
  Първият от Лордовете е Мадъкс, който притежава демона на Насилието(Violence). Той е прокълнат да умира всяка нощ по същия начин както е убил Пандора - шест пъти намушкан с меч. Още с първите си две изречения отделени в собствен абзац книгата грабва вниманието: Every night death came, slowly, painfully, and every morning Maddox awoke in bed, knowing he'd have to die again later. That was his greatest curse and his eternal punishment.
  Докато не се появява Ашлин, необикновено момиче, което чува гласове от миналото. Тя ми бе доста интересна като персонаж заради тази нейна свръхестествена способност, която не се простира само до гласове от миналото.
  Връзката между тях двамата е много красива и специална. Още когато се срещнаха за пръв път стана ясно, че на тях двамата им е писано да бъдат заедно, защото тя успя да укроти него, а той - да ѝ донесе така бленуваните тишина и спокойствие от непрестанните гласове.
  В допълнение само ще кажа, че Мадокс има виолетови очи(нещо страшно привлекателно и инетресно) и заедно с Аерън са единствените, които имат такъв цвят очи. Като цяло аз препоръчвам тази книга и ако харесвате фентъзи, но и гръцка митология, то обезателно ще ви хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар