понеделник, 14 декември 2015 г.

Тайната на Екскалибур - Анди Макдермът

 КНИГА ТРЕТА ОТ ПОРЕДИЦАТА „НИНА УАЙЛД И ЕДИ ЧЕЙС“

Рейтинг:

  Винаги съм проявявала интерес към легендите за крал Артур, но книгата така и не прочетох, защото не ми беше интересна. Гледала съм няколко филма свързани с него един, от които бе сериалът Камелот с участието на Джейми Кембъл Бауър, който много харесвам.
  Избрах тази корица, защото е по-хубава и по-целесъобразна със съдържанието на книгата. Особено меча, на който е кръстена и самата книга.
  Нина и Еди дори не тръгват за Англия с намерението да се впускат в разплитането на загадката около крал Артур, но както винаги неприятностите ги намират сами. Анди Макдермът разглежда легендата от един коренно различен ъгъл представяйки още една теория за крал Артур. Според книгата има два меча, единият е Калибърн - първия меч, този който Артур вади от камъка и втори, Екскалибур и двамата направени от Мерлин. Същият този магьосник пряко обвързан с легендата. В крайна сметка в нея са преплетени история и митология, като граница няма и това предизвиква множеството съмнения в исторически конспект. Частите на Калибърн са разпръснати на три коренно различни места, които няма да упомена понеже спойлер.
Останах впечатлена от начина, по който автора е свързал силата на Екскалибур най-вече когато е в ръцете на крал Артур със земна енергия. Това е в пълно съответствие с легендата и има научно обяснение. Неведнъж докато четох всяка една от книгите в поредицата се замислях, ами ако това наистина е вярно? Ако всички тези неща съществуват, но никой не подозира за тях? Ако не са просто плод на авторовото въображение? Ако бяха, то поне е сигурно, че щяха да разбулят много тайни и мистерии от миналото, като тази например.
  Нина и Еди са страхотен екип. Въпреки, че бедите постоянно ги спохождат, те успяват да преодолеят всичко. Но успехът им все пак си има цена - загубата на близки хора и невинни жертви на тези, които желаят да се домогнат до конкретния артефакт или място. Мисля, че колкото повече книги съм прочела от поредицата, толкова по-лесно успявам да прозра кой е лошия гений, който иска да ги премахне от пътя си.
  Тайната на Екскалибур за мен специално е най-интересната от първите три до момента. Може би, защото имам повече симпатии към крал Артур, но и не само; всичко е описано по интересен и увлекателен начин, който грабва читателя и го кара да иска да разбера какво ще стане, грабвайки вниманието му изцяло докато не я приключи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар