вторник, 30 август 2016 г.

Кръвта на Александър - Том Уайлд

Рейтинг:

  Обичам историческите трилъри и за пореден път се убедих в това. Всичко, обвито в мистерия около нещо в историята, е вълнуващо.
  Корицата има връзка със самата книга, така е. Тя си е точно като оригиналната. Направило ми е впечатление, че Бард май нямат собствени корици, а използват оригиналните.
  Тази книга я бях намерила преди време и си стоеше така от месеци. Вчера се чудех какво да прочета и в крайна сметка, оставайки без особени варианти се спрях на тази. Направо я бях забравила и реших да видя за какво става въпрос.
  Хареса ми когато видях, че става въпрос за Александър Велики и по-точно, неговата гробница. Винаги е вълнуващо да разбереш тайната за нещо, което озадачава историците от векове. В тази книга обаче е замесен не само Александър Македонски, но и Наполеон Бонапарт.
  Джонатан Блейк е крадец - по-точно ги краде от крадците. Интересно, нали? Той работи за фондация „Арго“ - организация, която си има за цел да опази ценни исторически артефакти. Дейността ѝ все пак е добронамерена, защото по-добре опазени, но в ръцете на някой, който може да си плати за тях, от колкото унищожени от вандали или религиозни фанатици. Самият Джонатан има доста богато минало. Само че последната му задача е съвсем неочаквана и то от най-неподозираното място - правителството. Той се оказва замесен в нещо много по-голямо от колкото подозира. Заедно с новата си „съпруга“, Кейтлин, която е правителствен агент, той трябва да потвърди автентичността на една бронзова позлатена статуетка - Наполеоновия орел.
  Е, тази малка и почти не струваща кой знае колко фигурка, крие в себе си нещо много повече: тайната към гробницата на Александър Велики. Само че това е едва началото. Разбира се, трябва да има и един фанатичен луд, който е достатъчно богат и има някаква фикс идея. Това е Ваня, водач на световен фанатичен култ озаглавен „Децата на Кронос“ и е вманиачен в това да открие останките на император Александър. Само че подбудите му са много по-коварни от колкото изглежда, особено щом са намесени биологични оръжия и генетични изследвания. Та каква щеше да е планетата без подобни откачени мозъци?
  Действието се развива на много места - като се започне от Франция и прочутите Парижки катакомби, замък високо в планинските Алпи, гръцки и италиански острови... Всичко е изпълнено с динамика и екшън. Книгата разполага с абсолютно всичко, с което да задържи вниманието на читателя и да го подпали максимално. Блейк трябва да разкрие много тайни - както за Наполеон Бонапарт, така и за Александър Велики, а междувременно и за още други неща. Кръвта на Александър ми хареса, защото е точно типа книги, които обичам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар