сряда, 7 декември 2016 г.

Роден в грях - Кинли МакГрегър

   КНИГА ТРЕТА ОТ ПОРЕДИЦАТА „БРАТСТВОТО НА МЕЧА“

  Определено тази книга ми хареса много повече от предишната. Син е мъж, който е преживял много и е изстрадал също толкова. Той е пречупен отвътре и има нужда от някой, който да достигне до него и да излекува раните му. А никой не би се справил по-добре от една жена и то специална, конкретна жена.
  Много харесвам корицата, оригиналната е един плащ на обикновен фон, но тази... Тиара Букс са се справили страхотно, защото кориците им са страшно очарователни.
Когато за първи път видях името на Син се чудих в българския превод ли нещо се е изгубило или съм в грешка, но действително името му е английската дума за грях - sin. Това наистина е жестоко. Той е бил просто едно невинно дете, каква вина е имал за грешките на родителите си, за да бъде съден и отхвърлен от почти всички? Никак не е честно. Мъжът на корицата доста добре отговаря на портретната характеристика на Син - високо стройно тяло и мускулеста фигура както и дълга черна коса. Също и шотландски плащ, но английски дрехи, нещо като знак на неговия смесен произход. Шотландците започнаха все повече да ме заинтригуват и страшно ми харесва, че косите им са дълги. Не виждам нищо лошо в това и ми харесва.
  Каледония е против волята си в замъка на крал Хенри заедно с малкото си братче Джейми като заложници. Въпреки че донякъде се отнасят с тях като с гости, отношението на англичаните към тях е като на по-низши от тях. Каква е тази вражда между англичани и шотландци като живеят на британските острови и страните им са плътно прилепени една до друга. Те произхождат от древните келти и определено имат много общо, но... ходи ги разбери. Кали е темпераментна и огнена(буквално и преносно заради косата ѝ) шотландка, личи си каква кръв тече във вените ѝ. Когато се каже риж човек винаги си представям рижа коса и зелени очи, това ми е нещо като прототип и Кали напълно отговаря на него. След като насилствено е останала в Англия, тя не иска нищо друго освен да се върне у дома, но има само един начин да го стори.
  Двамата се оказват впримчени един за друг без изобщо да са го планирали и въпреки личните си цели крал Хенри прави нещо наистина добро и за двамата. Колкото и Син да се убеждава, че не иска да има нищо общо с нея и само ще отиде и ще си свърши работата, а пък после ще анулира брака си, дълбоко греши. Не и когато тя е напълно целенасочена да го има. Много е странно, но и забавно, че в тази поредица жените трябва да прелъстяват мъжете си, защото те са толкова упорити и твърдоглави, а обикновено е обратното. Мъжете наистина могат да бъдат инати като магарета.
  Авторката много умело комбинира романтиката с историческия контекст и щипка хумор. Точно това е любимата ми формула и обожавам такива книги. Бих казала, че Роден в грях разполага с всичко - пикантни моменти, забавни сцени, по-гадни и тъжни неща, но и много приятни също.
  Кали успява да прозре същността му и да види истинският Син, но най-вече успява да го достигне, нещо, което дори братята му не успяват да постигнат. Дори той самият да го отрича и изобщо да не смята за нужно да спомене приемайки званието англичанинът все едно това е обида, той си е наполовина шотландец при това МакАлистър.
  Въпреки всички несгоди на миналото, има надежда за Син. Историята на Син и Кали много ми хареса, защото е наистина хубава. Той е бил раняван толкова много и никой никога не му е показвал обич, че му е трудно да повярва и да се довери, но и Кали не се отказва, което показва, че наистина го обича. Докато всички останали или се страхуват от него, или го мразят, тя не вижда нито едното, нито другото у него, а прозира истината и е готова на всичко, за да го спечели.
  Роден в грях ми даде доста надежди за Братството на меча, тъй като и в началото започна доста обещаващо с Господар на желанието. Много съм любопитна да прочета следващите книги и възнамерявам това да правя тази и следващата седмица. Явно тази година декември ще е историко-романтичен, за разлика от миналия, който беше изпълнен с много екшън и трилъри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар